Jobatelier? Jobclub?

Ondersteuning op maat van de gemeente en de werkzoekende

Werk vinden is geen sinecure. Dat ondervinden werkzoekenden elke dag opnieuw. Hoe maak ik een goed CV? Welke vacatures passen bij mij? Waar vind ik die? Hoe stel ik me gepast voor? Hoe geraak ik op de sollicitatie? Het zijn maar enkele van de vele vragen waar ze mee worstelen. Voor kortgeschoolde en anderstalige werkzoekenden is dit nog moeilijker.

Enkele jaren geleden ontwikkelde Samenlevingsopbouw, samen met een groep werkzoekenden, het Jobatelier. Het Jobatelier wil een laagdrempelige en veilige plek creëren waar werkzoekenden basishulp krijgen om te solliciteren. Laagdrempelig wil zeggen: zonder verplichting, naar vrije keuze en zonder afspraak, zo vaak als nodig of gewenst.

In Mechelen draait het Jobatelier al een vijftal jaren. De VDAB neemt dit ondertussen op zich. Vanuit Lier en Heist-op-den-Berg kwam de vraag om iets soortgelijks op te starten. Ook in Nijlen en Berlaar was er interesse.  Gezien de grootte van die gemeenten drongen aanpassingen aan de ontwikkelde methodiek zich op. Samenlevingsopbouw  ging – exact een jaar geleden  - aan de slag in deze vier gemeentes.

Ondanks de beperkingen door Corona, slaagden we erin om heel wat werkzoekenden op weg te helpen. In Lier en Heist-op-den Berg samen, bereikten we 110 werkzoekenden in 271 gesprekken. Het publiek is zeer divers, mensen van ruim 30 verschillende nationaliteiten kwamen langs. Volgend jaar willen we door vrijwilligers te betrekken nog meer mensen in een kwetsbare positie ondersteunen. Hopelijk wil de VDAB de Jobateliers ook in deze twee plaatsen op zich nemen. De basis zal gelegd zijn.

In Berlaar en Nijlen opteerden we voor een Jobclub: een kleine groep werkzoekenden die intensief ondersteund worden in het zoeken naar werk. De nadruk ligt op arbeid in brede zin. Voor die groepswerking stak de pandemie echter een stokje. We zagen ons genoodzaakt om de collectieve momenten tot een minimum te beperken. Dan maar terug individuele gesprekken…

De weg naar de arbeidsmarkt is voor mensen in een kwetsbare positie vaak zeer hobbelig. Hulp bij het solliciteren is dan ook vaak onvoldoende. We geven zo geen antwoord op het tekort aan jobs, (al helemaal op deze met een lange termijnperspectief), aan hoge taalvereisten, aan hoge flexibiliteitseisen die, zeker voor mensen met kinderen, moeilijk in te vullen zijn…  Vanuit en samen met de werkzoekenden willen we knelpunten en waar mogelijk ook antwoorden formuleren bij besturen en werkgevers.

Mensen in een kwetsbare positie ondersteunen in hun zoektocht naar werk vereist maatwerk. Maatwerk is sterk wanneer het vertrekt van een krachtige methodiek als het Jobatelier.

Heb je interesse om ook in jouw gemeente met Jobatelier / Jobclub aan de slag te gaan? Neem dan zeker contact op. We zetten je graag op weg!