Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie

Thema wonen

Energie en Woonkwaliteit (Vlaanderen)

 

“Voor huurders is een goede woning een noodzaak, voor de samenleving een enorme winst.” Opbouwwerkster Leen is ervan overtuigd: betaalbare en kwalitatieve huisvesting is een voorwaarde voor een goede gezondheid, voor een waardig gezinsleven én voor kansen op school of op het werk. Samen met collega’s Magda en Famke gaat ze al jarenlang de strijd aan tegen energiearmoede bij kwetsbare gezinnen. Het doel: de energiekost van gezinnen doen dalen en het wooncomfort doen stijgen. Er staan dan ook al een aantal succesvolle projecten op onze teller. En we zijn nog lang niet uitgeteld … Ontdek waar we werk van maken.
 

  Goed Plan

Met Goed Plan begeleiden we eigenaars van huurwoningen in Herselt en Heist-op-den-Berg bij werken die nodig zijn om de minimale kwaliteitsnormen te behalen en woningen energiezuiniger te maken. Dat gebeurt samen met de gemeenten, het Kempens Woonplatform, de Energiesnoeiers van Kringwinkel Zuiderkempen en Kamp C. Deze gratis renovatiebegeleiding verbetert zowel de woonkwaliteit als de betaalbaarheid van de private huurmarkt. In 2018 breiden we het werkgebied uit naar Turnhout en Hoogstraten.

Meer info op www.goedplan.be

Lees ook:

   

  Proactieve aanpak van energiearmoede

Met de financiële steun van Leader (Europees subsidieprogramma om het platteland te versterken) startte begin 2016 het project ‘Proactieve aanpak van energiearmoede in Herselt’.

Een halftijdse medewerker van Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie ondersteunde de sociale dienst van de OCMW’s om de energiefactuur van kwetsbare gezinnen duurzaam te verminderen. Op 30 juni eindigde haar taak. Het project is afgelopen maar de medewerkers gaan verder op de ingeslagen weg.

Met onze methodieken krijgen maatschappelijk werkers meer inzicht in de oorzaken van energiearmoede en kunnen ze het probleem sneller herkennen bij hun cliënten. “Door samen een dossier te bekijken, leren de collega’s van het OCMW hoe wij energiearmoede opsporen en analyseren. Zelf leer ik dan weer met welke praktische drempels zij geconfronteerd worden. Zo legden we een gezamenlijk leertraject af en creëerden we een realistisch plan van aanpak dat werkt én een draagvlak heeft,” vertelt Magda.

Intussen is de automatisering van de energiescan al volop ingeburgerd en zijn er afspraken voor een automatische toeleiding naar de groepsaankoop en minimale levering aardgas. (link toevoegen)

Het project resulteerde in

 • vijf inspirerende publicaties
 • een webpagina met informatie over de werkwijze, het proces en de concrete resultaten
 • lokale proactieve acties rond energie
   

Het project zorgde voor

 • meer aandacht voor de energieproblematiek bij maatschappelijk werkers en beleid
 • meer deskundigheid bij het team
 • meer samenwerking met andere partners en oplossingsactoren
 • meer scanaanvragen en meer interventies in individuele dossiers.
   

Van in het begin werden partners betrokken: de huisvestingsambtenaar, de energiesnoeiers van Kringwinkel Zuiderkempen, een medewerker van Kempens Woonplatform en van Welzijnszorg Kempen.

Lees ook:

  Groepsaankoop woonmeter

Samen met de Energiesnoeiers, het Kempens Woonplatform en de OCMW’s van Mol, Balen, Dessel en Retie ontwikkelden we de Woonmeter: een thermo- en hygrometer met daarrond vier vuistregels voor een efficiënte verwarming en verluchting. De Woonmeter is bedoeld voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen, ook voor wie weinig kennis van het Nederlands heeft. In 2018 organiseerden we eenmalig een groepsaankoop.

Je leest er alles over op www.woonmeter.be
 

  Energiedienstverlening

Op basis van onze praktijkervaring in Herselt, Heist-op-den-Berg, Hoogstraten en Dessel ontwikkelden we een werkwijze om energiearmoede sneller op te sporen en energiebesparing te stimuleren. Dit resulteerde in onze “praktische gids in de aanpak van energiearmoede” om lokaal mee aan de slag te gaan.
 

  Van de Dorpstraat tot het parlement… en terug!

Interessant is dat de lokale projecten rond energiearmoede ook het beleidswerk voeden, en vice versa: “De drempels en mogelijkheden die we ervaren in concrete dossiers, toetsen we af met onze collega’s van de Energiewerkgroep bij Samenlevingsopbouw. Zo kunnen we die omzetten in beleidsadviezen en een duurzame impact realiseren. Daarbij merk ik een domino-effect op: de successen die we samen met de OCMW-medewerkers bereiken, inspireren het beleid én ook vele anderen. Andersom biedt onze Vlaamse beleidsopvolging ons de kans om nieuwe initiatieven snel in te zetten in onze lokale werkingen”, besluit Leen.
 

  De Vlaamse renovatiepremie

Samen met de Verenigde Eigenaars pleit Samenlevingsopbouw voor het openstellen van de Vlaamse Renovatiepremie naar alle verhuurders. Op die manier creëren we een win-win, waar huurders en verhuurders bij gebaat zijn.

Meer weten? Lees het artikel in Eigenaarsmagazine (december 2019)
 

 

Contact

Steunpunt Turnhout
Leen Smets, 0472 39 27 87, leen.smets@samenlevingsopbouw.be
Dorina Pagliaro, 0479 26 61 38, dorina.pagliaro@samenlevingsopbouw.be
 
Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie
Otterstraat 116
2300 Turnhout
014 63 31 91
 

Steunpunt Mechelen
Themacoördinator: Ann Van der Wilt, ann.van.der.wilt@samenlevingsopbouw.be

Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie
Brusselsepoortstraat 8
2800 Mechelen
015 20 13 75