Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie

Thema arbeid

Jobatelier Lier

In Mechelen startte Samenlevingsopbouw enkele jaren geleden met open permanentiemomenten voor werkzoekenden. Kort- en ongeschoolde werkzoekenden – vooral met een migratieachtergrond – konden er terecht voor praktische hulp bij het solliciteren. De reden hiervoor was dat deze werkzoekenden meenden dat ze voor deze dagelijkse hulp nergens terecht konden. Samenlevingsopbouw bracht deze werkzoekenden samen in een belangengroep.

Deze belangengroep maakte een dossier op over hun ervaringen met de lokale VDAB-werking en ging hierover in gesprek met hen. VDAB Mechelen erkende het probleem en wilde hiermee aan de slag gaan. Werkzoekenden bemiddelen naar werk is immers een kernopdracht van VDAB. VDAB wil er zijn voor alle werkzoekenden met nood aan ondersteuning in hun zoektocht naar werk. De werkwijze die Samenlevingsopbouw hanteerde in haar open permanentiemomenten werd verdergezet binnen de lokale VDAB-werking van Mechelen, en kreeg de naam “Jobatelier”. Dit Jobatelier startte in maart 2015 en bereikt voornamelijk werkzoekenden die niet of heel moeilijk met een computer werken, moeite hebben met lezen en schrijven en/of een zeer beperkte kennis van het Nederlands hebben.

Sinds de “officiële” start heeft een grote groep werkzoekenden gebruik gemaakt van Jobatelier, waarvan het merendeel mannen met een migratie-achtergrond (meer dan 90%). De resultaten mogen bovendien gezien worden: 7 op de 10 werkzoekenden gingen aan de slag waarvan bijna de helft langer dan 3 maanden. De schoonmaak, bouw, horeca, land- en tuinbouw zijn sectoren waarin deze deelnemers het vaakst aan de slag gaan.

Ook OCMW en stad Lier investeert sinds begin 2019 in het Jobatelier. Via deze methodiek bereiken en ondersteunen we Lierse werkzoekenden bij hun zoektocht naar werk of naar een opleiding. Sinds juni 2020 is Samenlevingsopbouw ook actief in de gemeenten Heist-op-den-Berg, Nijlen en Berlaar.

 

Contact

Leen Jacobs, 0484 17 99 72, leen.jacobs@samenlevingsopbouw.be

Projectcoördinator: Ben Van Havere, 015 20 13 75, ben.van.havere@samenlevingsopbouw.be

Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie
Brusselsepoortstraat 8
2800 Mechelen
015 20 13 75