Wonen met Kansen’ zoekt vrijwilligers

Nu de corona-maatregelen stilaan versoepelen, kan het project ‘Wonen met Kansen’ weer een versnelling hoger schakelen. “Dat is goed nieuws voor de jongeren in dit project. Zij missen elkaar en de gezamenlijke activiteiten. En we kunnen opnieuw een oproep lanceren naar vrijwilligers die deze jongeren willen helpen om op eigen benen te staan”, zegt opbouwwerker Céline.

Het project ‘Wonen met Kansen’ benut de tijdelijke leegstand bij sociale huisvestingsmaatschappijen om jongeren tussen 18 en 25 jaar een opstap naar een zelfstandig leven te bieden. “De tijdelijke woonoplossing geeft deze jongeren ademruimte om te werken aan andere levensdomeinen”, verduidelijkt Céline. ’Wonen met Kansen’ is actief in Antwerpen en in drie regio’s in de provincie.

“Het project zorgt voor een goede match”, zegt Céline. “Jongeren zijn op zoek naar een tijdelijke en betaalbare woning. Nogal wat sociale huisvestingsmaatschappijen hebben leegstaande woningen die wachten op renovatie of afbraak. De vroegere bewoners zijn verhuisd, maar de werken kunnen nog niet starten. In afwachting kunnen jongeren deze panden één jaar betrekken en zich voorbereiden op de stap naar een eigen woonst.

Vandaag beschikken we over een veertigtal panden van vier huisvestingsmaatschappijen. Een werkman van Samenlevingsopbouw Antwerpen stad en vrijwilligers knappen de woningen en appartementen op. Opnieuw & Co zorgt voor de meubels. Nu wonen er zo’n dertig jongeren, telkens per twee in een woning. Zij worden individueel en in groep begeleid zodat ze na één jaar zelfstandig verder kunnen.”

“De jongeren met een woonnood komen bij ons via de hulpverleningsinstanties die hen begeleiden”, legt Céline uit. “Wij van Samenlevingsopbouw organiseren de groepsmomenten met de hulp van vrijwilligers. Ik werk als opbouwwerker in de regio’s Duffel-Rumst-Willebroek en Heist-op-den-berg met twintig jongeren. De groepsmomenten zorgen voor ontspanning en informatie allerlei. We koken samen, leggen uit hoe je thuis afval sorteert, of we bereiden het bezoek aan een immo-kantoor voor. In het begin komen we driewekelijks bijeen en naar het einde van de termijn toe wekelijks.

Corona

Met de lockdown midden maart werden de groepsbijeenkomsten opgeschort. “Ik ben blijven op huisbezoek gaan, vanop de stoep of in de voortuin”, gaat Céline verder. Face-to-face contact is belangrijk om te zien hoe het met de jongeren gaat en om onderlinge conflicten op te lossen. Na enkele weken gaven de jongeren zelf aan dat ze nood hadden om elkaar te zien en dat ze de groepsactiviteiten misten. Dat hebben we met online-sessies proberen oplossen.

Sommige individuele hulpverlening verloopt sinds maart enkel telefonisch of via video-whatsapp. En dat is jammer, maar begrijpelijk. Ik merk dat jongeren nood hebben aan nabij contact en begeleiding. Zij zaten de voorbije weken vaak alleen thuis en hadden niets om handen. Sommigen konden het toch niet laten en spraken af op een pleintje. Het aantal boetes voor het overtreden van het contactverbod is niet min. Daarnaast zijn er ook een paar die deze periode zalig vinden. Even met gerust gelaten worden door allerlei diensten die iets van je willen. Maar de meerderheid heeft het toch moeilijk met dat isolement.”

Toen de coronacrisis uitbrak verbleven sommige jongeren reeds zes maanden in het project, halfweg dus. “Door corona is kostbare tijd verloren gegaan. Immo-kantoren waren dicht, huizen bezichtigen kon niet. En de jongeren moeten tegen het najaar een woning vinden. Gelukkig zijn de kantoren nu weer open en kan de groepswerking stilaan weer op gang komen. De vrijwilligers schakelen we nu ook in om in één-op-één contacten de jongeren te helpen bij het vinden van een geschikte woning”, zegt Céline opgelucht.

Een warme oproep naar vrijwilligers

“Vanaf juni organiseren we de activiteiten in groepjes van telkens vier personen, buiten in een tuin. We doen ook een nieuwe oproep naar vrijwilligers want de groepsbegeleiding kan altijd versterking gebruiken. Mensen die zich een paar avonden per maand willen vrijmaken zijn van harte welkom. Wij hebben projecten in Antwerpen en in drie regio’s in de provincie: Heist-op-den-berg, Rumst-Willebroek-Duffel, en Mortsel-Borsbeek-Lint”, besluit Céline enthousiast.

Voel jij je aangesproken, of ken je iemand met interesse?
Neem dan snel contact op met celine.schauvliege@samenlevingsopbouw.be, 0485 – 99 15 10